PROGRAMMA

 

 

 

 

 

 
 

 

Speciaal voor het basis en voortgezet onderwijs hebben we verschillende thematische films en workshops op de plank liggen.

Alle educatieve activiteiten bieden we aan volgens het BOD-principe: Beleven, Ontdekken, Doen en zijn geschikt voor groepen vanaf circa. 25 personen.

Beleven staat voor pure filmbeleving. U kiest een titel of thema en komt bij ons met de klas(sen) de film bekijken op het grote scherm.

In de categorie Ontdekken voorzien we de film van een lesbrief met achtergrondinformatie en verwerkingsopdrachten. Het filmbezoek kan zo in de klas worden voorbereid. Deze activiteit voldoet aan de kerndoelen 5, 50 en 51.

Op dt moment hebben we de volgende lesbrieven beschikbaar:

Voor het basisonderwijs:

Pettson & Findus: Vergetelingetjes

In de lesmap van Pettson & Findus: Vergetelingetjes geven we meer informatie over de personages en het verhaal. De focus van de lesmap ligt op de manier waarop de prentenboeken werden omgetoverd tot een animatiefilm. Verder bevat de map heel wat verwerkingstips (hoe verzamel je de eerste reacties?), spelletjes, een mooie kleurplaat, werkbladeren, knutseltips, en  veel meer.

Knoester en Berkelientje

In de lesmap van Knoester en Berkelientje vind je heel wat vragen, tips en opdrachten voor de nabespreking in de klas. We hebben het over de personages en de inhoudelijke thema's (liefde, gemeen zijn, de tijd van toen, de Noorse natuur…) We focussen op de soms absurde en verrassende beelden uit de film, en we stellen enkele algemene vragen als 'Wat is film nu eigenlijk?' en 'Wat is een flashback?'

Het Geheim

In de magische lesmap van Het Geheim hebben we het niet enkel over de regisseur, het verhaal en de personages, maar verklappen we enkele goochelgeheimen zodat ook jij kan toveren. We staan stil bij de thema's van de film (anders zijn, geld versus gezin) en bij het werk van stuntmannen in de filmindustrie.

Erik of het klein insectenboek

De lesmap van Erik of het klein insectenboek belicht het productieproces, het filmverhaal en een bespreking van de belangrijkste personages. Naast enkele verwerkingtips, nemen we het geluid en de muziek onder de loep. We bespreken we o.a. de stijlkenmerken, de cameravoering en de speciale effecten. De focus ligt op fantasie, het rouwproces en het overwinnen van angst.

Voor het voortgezet onderwijs:

The Iron Lady

We graven wat dieper in de opmerkelijke carrière van Margret Tatcher en zetten enkele feiten op een rijtje. En wat is nu echt en wat niet? We plaatsen film versus realiteit, want lang niet alles wordt even objectief in beeld gebracht! We gaan dieper in op het genre 'biopic' en de bijzondere acteerprestaties van Meryl Streep als Iron Lady.

The King's Speech

De lesmap van The King's Speech biedt het spectaculaire verhaal achter de film en lesideeën over vriendschap en de klassieke verhaalopbouw van de gemiddelde Hollywoodfilm. We vragen ons af wat in deze film wel en niet historisch correct is, en bieden een leuke opdracht over marketing en filmposters.

In a better world

In de lesmap van In a Better World behandelen we verschillende aspecten van de film aan de hand van interviews met regisseur Susanne Bier. Zo bespreken we de verhaalstructuur en focussen op de emotie in de film. Hoe kan je als regisseur de kijkers laten meevoelen met de personages? Verder geven we ook inspiratie om over het thema te discussiëren. Hoe kan je best met pesten omgaan? Is geweld soms rechtvaardig? De map bevat eveneens verwerkingtips en leuke opdrachten voor de leerlingen.

Met name voor het voortgezet onderwijs bestaat de mogelijkheid het filmbezoek te combineren met één of meerdere workshops. Doen dus. Met een volledig programma kunt u alle kerndoelen in het domein Kunst en Cultuur bereiken.